Amerikaanse zuidelijke rebellen in de burgeroorlog van 1861 blijken plannen voor een stoomvliegtuig gehad te hebben. De gedetailleerde tekeningen daarvan gaan donderdag onder de hamer op een veiling, schrijft InnovationNewsDaily.com (klik op link voor afbeelding).
De ontwerper, R. Finley Hunt, was een tandarts die droomde over vliegmachines op stoomkracht die de noordelijke federale troepen zouden bombarderen. Het ontwerp is nooit echt gebouwd omdat er geen ingenieurs te vinden waren die geloofden dat het gevaarte echt zou vliegen. De pentekeningen van Hunt doken onlangs op in een klein antiquariaat.
Toch besteedde de president van de rebellerende Confederatie, Jefferson Davis, veel aandacht aan het plan. Davis zorgde dat experts serieus keken naar de haalbaarheid van het stoomvliegtuig.
Die experts benadrukten echter dat Hunt de kracht van de stoommachines van die tijd sterk overschatte. Volgens hen waren de fouten in het ontwerp zo duidelijk dat er geen discussie over gevoerd hoefde te worden. Daarom besloot de Confederatie geen geld te besteden aan het plan.
De Amerikaanse burgeroorlog staat wel bekend om andere technologische vernieuwingen, zoals de met ijzer beklede oorlogsschepen CSS Virginia en USS Monitor. Voor het eerst lukte het geen van beide partijen de ander tot zinken te brengen, zo sterk waren de schepen.
De Confederatie haalde de geschiedenisboekjes door voor het eerst met een onderzeeër een vijandelijk schip te vernietigen. Beide kanten in het conflict gebruikten ook bemande luchtballons om strategische informatie in te winnen.
Pas zo'n veertig jaar later haalden de gebroeders Wright de eerste successen met werkende vliegtuigen, met een benzinemotor.