De knal die vrijdagavond was te horen in Zeeland, is veroorzaakt door de ontploffing van een caisson. De politie vond zaterdagochtend een krater en brokstukken op strand en is momenteel nog bezig met verder onderzoek.
Agenten hebben onderzoek gedaan met een helikopter met warmtekijkers en infrarood omdat er vrijdag meldingen binnen kwamen van bewoners rondom het havengebied Vlissingen-Oost.
Een van de caissons, een betonnen constructie die wordt gebruikt in de waterbouw, op het strand Ritthem is opgeblazen en er liggen overal brokstukken. De brokstukken liggen tot op meer dan 100 meter van de krater die is aangetroffen.
Volgens de politie is het mogelijk dat een mijn uit de Tweede Wereldoorlog tegen de caisson is aangekomen. In het gebied werden in 1944 veel bommen gedropt en mijnen gelegd.
Mensen tot in de wijde omtrek voelden hun huis trillen en zagen een rookpluim van het strand komen. Bij een kantine vielen de schilderijen van de muur.
Bewoners spraken vrijdag van een harde knal. 'Het was een hele harde klap. Wij waren bang dat de ramen eruit sprongen. Die stonden te trillen in het kozijn,' zegt een bewoner van 's-Heerenhoek.
Eerder werd gedacht dat de afgedankte Amerikaanse satelliet UARS misschien in Zeeland was neergestort, maar deze is zaterdagochtend vergaan in de dampkring. De satelliet drong boven de Grote Oceaan de dampkring binnen en brokstukken zijn volgens NASA mogelijk in Canada terechtgekomen.