Kinderen die laat naar bed gaan hebben een grotere kans op een depressie en ze zijn ook angstiger. Dat geldt nog sterker als zij na 22.00 uur gaan slapen. Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna 700 kinderen.
'We wisten al dat schoolprestaties lijden onder het slaaptekort van kinderen, maar nu wordt bevestigd dat dat tekort ook leidt tot een hogere kans op depressieve klachten en angstklachten', zegt Caroline Kluft, psycholoog van het slaapcentrum bij het Medisch Centrum Haaglanden in het AD.
Research in Development Disabilities publiceerde dit onderzoek waarin gesproken wordt over 4,5 keer zoveel kans op depressie bij kinderen die te laat naar bed gaan.
Kluft: 'Het gaat om Aziatisch onderzoek, dus je kunt die vergrote kans niet één op één vergelijken met Nederland, maar het is wel heel duidelijk dat er een verband bestaat.' Het is belangrijk om ouders bewust te maken van de gevaren, vindt zij. 'Kinderen zijn de volwassenen van straks. Angsten en depressies vormen nu al een enorme kostenpost.'