De Nobelcomités houden de namen van de genomineerden voor de Nobelprijzen ten minste vijftig jaar geheim. In de lange rij niet-winnaars die zijn vrijgegeven, zijn enkele bizarre nominaties te vinden. Niet enkel Mahatma Gandhi greep naast de Nobelprijs voor de Vrede. Ook Adolf Hitler werd in het jaar dat de Tweede wereldoorlog uitbrak nog voorgedragen.
De Nobelprijs is een jaarlijkse prijs voor wetenschappelijke onderzoekers die een opmerkelijke prestatie hebben geleverd op het gebied van de natuurkunde, scheikunde en fysiologie of geneeskunde, aan auteurs die belangrijke bijdragen hebben geleverd aan de literatuur en voor personen en organisaties die hebben bijgedragen aan bevordering van de vrede.
Toen Alfred Nobel, een Zweeds chemicus en industrieel die bekend werd door zijn uitvinding van het dynamiet in 1866, op 10 december 1895 stierf, stond er iets opmerkelijks in zijn testament. Van de rente van zijn kapitaal van circa 32 miljoen Zweedse kronen moesten elk jaar vijf prijzen worden uitgereikt. Om dit voor elkaar te krijgen moest er een Nobelstichting worden opgericht. In het testament staat dat de prijzen bestemd zijn voor “hen die in het afgelopen jaar aan de mensheid het grootste nut hebben verschaft.”
De eerste ceremoniële prijsuitreiking vond plaats in 1901. Een jaar later werd de sterfdag van Nobel tevens de dag waarop de uitreiking volgens traditie plaats moest vinden. Ieder jaar worden er meerdere mensen voorgedragen voor een Nobelprijs. Dat zorgt er automatisch voor dat een hoop mensen en organisaties niet uitgekozen worden.
Zo was in 1939 Adolf Hitler in de race voor de Nobelprijs voor de Vrede. Nog ironischer als je bedenkt dat in hetzelfde jaar de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hij was voorgedragen door de Zweedse politicus Erik Brandt. Hij vond niet dat Hitler moest winnen, maar wilde een statement maken. Hij was het namelijk niet eens met de nominatie van de Britse premier Neville Chamberlain, omdat hij niet op wilde treden tegen nazi-Duitsland. In het verdrag van München van 30 september 1938 kreeg Duitsland dan ook toestemming om een aanzienlijk deel van Tsjecho-Slowakije te annexeren.
Dat het om een statement ging bleek in de brief van Brandt aan het Nobelcomité: “'Als de oorlogshitsers zich inhouden, zal Hitler binnenkort vrede brengen over heel Europa en misschien over de hele wereld”. Nadat er flinke ophef was gekomen over de brief, trok Brandt de nominatie in. De Nobelprijs voor de Vrede werd dat jaar overigens niet toegekend.