Golfsociëteit De Lage Vuursche in Den Dolder is een experiment begonnen om dassen te verjagen met olifantenpoep. De golfclub heeft te maken met een heuse dassenplaag. De dassen woelen namelijk de gladgemaaide greens om op hun speurtocht naar smakelijke larven. Omdat de das echter beschermd is, mag het dier uitsluitend op natuurvriendelijke wijze worden verjaagd. Volgens een artikel in De Telegraaf kreeg een lid van de golfsociëteit bij toeval lucht van een doeltreffende manier om de das de stuipen op het lijf te jagen. Dieren zijn namelijk in de regel bang voor roofdieren die groter zijn dan zij zelf.
Omdat uitwerpselen van roofdieren echter niet mogen worden vervoerd, werd besloten hiervoor olifantenmest in te zetten. ,,Deze mest is erg goed voor de tuin”, zegt Josien van Eijk, woordvoerster van het Dierenpark Amersfoort. ,,Maar het ruikt behoorlijk sterk. Dassen hebben een heel goed ontwikkeld reukorgaan. De kans is dus groot dat ze al snel een blokje omgaan als ze de mest ruiken.”
Vandaar dat directeur Arnoud de Jager van de golfclub naar de dierentuin toog om een aantal kilo’s verse mest in ontvangst te nemen van Bas Westerweel, de nieuwe creatief directeur van Dierenpark Amersfoort. De komende tijd moet nu blijken of de dassen inderdaad hun neus ophalen voor de olifantenuitwerpselen.