De Britse Denktank heeft 286.000 euro over voor de econoom die met het ideale plan op de proppen komt om Griekenland uit de eurozone te verwijderen.
Horen de Grieken nog thuis in de eurozone? Die vraag heeft zich de afgelopen maanden al in menig hoofd afgespeeld. De Duitsers waagden het zelfs er een grapje over te maken, wat niet meteen in goede aarde viel. Maar goed, het probleem is dat men bij de oprichting van de Europese Monetaire Unie er nooit bij heeft stilgestaan, dat een lidstaat met de eurozone terug zou breken. Vandaar zo’n beetje dat er geen plan bestaat om landen weer uit de eurozone te begeleiden zonder dat er brokken van komen.
De Britse denktank Policy Exchange denkt daar het zijne over. Zij vrezen dat de situatie Griekenland stilaan zo uitzichtloos is, dat er voor hen niets anders op zit dan exit eurozone. Daarom lanceerden zij woensdag een wedstrijd.
Zij roepen economen wereldwijd op om een reëel plan uit te werken, waarmee een lidstaat op een deftige en geordende manier uit de eurozone kan gezet worden. Wie het beste ‘exitplan’ uit weet te dokteren, wordt beloond met maar liefst 286.000 euro.
Wil jij ook jouw kans wagen? Begin dan maar alvast aan de uitwerking, want Policy Exchange verwacht de inzendingen ten laatste op 31 januari 2012.