Free Bieber! Onder die noemer is in de VS een internetcampagne gestart tegen een omstreden wetsvoorstel: S.978. Als deze wet zou worden ingevoerd, kan Justin Bieber namelijk voor vijf jaar de cel ingaan, stellen de actievoerders.
Hoe zit dat precies? In mei dit jaar werd in het Amerikaanse congres het wetsvoorstel S.978 ingediend, ook wel genoemd de 'Commercial Felony Streaming Act'. Het houdt in dat Amerikanen die met copyright beschermd materiaal op internet zetten en daar commercieel beter van worden of geld mee verdienen een flinke straf kunnen krijgen. Dit kan oplopen tot vijf jaar cel, al moet je daarvoor wel flink wat auteursrechten schenden.
Er is veel kritiek op de wet omdat onduidelijk is of mensen die bijvoorbeeld filmpjes van games of televisieprogramma's online zetten ook bestraft kunnen worden. En zelfs mensen die bekende liedjes zingen en op YouTube zetten, kunnen mogelijk bestraft worden.
De populaire tienerster Justin Bieber begon zijn carriere met het uploaden van filmpjes op YouTube waarin hij liedjes van anderen zingt. Hij is daar uiteindelijk commercieel beter van geworden, gezien zijn gigantische succes. En dus zou hij volgens de wet tot vijf jaar de gevangenis in moeten, claimt protestorganisatie Fight For the Future.
De club startte de actie Free Bieber. Op de speciale actiesite kun je een petitie tekenen en een filmpje uploaden waarop je vanuit de gevangenis uitlegt waarom jij vindt dat de wet niet moet worden ingevoerd. Er is zelfs een speciaal Tumblr-blog waarop je foto's kunt plaatsen van Justin Bieber in de gevangenis.
Free Bieber is een opvallende actie tegen wetsvoorstel S.978, maar zeker niet de enige. Op demandprogress.org tekenden al meer dan 500.000 internetters een petitie tegen het plan.