Een hele generatie hoteleigenaren in Amerika strijdt om haar bestaan door de bankencrisis. Sommige eigenaren kunnen weer onderaan de ladder beginnen.
Neem Alkesh Patel, een 44-jarige ondernemer uit de staat Oregon. Hij werkt nog steeds in een Best Western Plus motel in het plaatsje Battle Ground. Maar nu als hulpje en niet langer als de eigenaar die hij tot voor kort nog was.
Vijf jaar geleden leende hij 5 miljoen dollar voor de aankoop van het hotel, maar de bank die hem financierde ging failliet. De lening werd doorverkocht aan een bedrijf gespecialiseerd in het opkopen van dergelijke portefeuilles van omgevallen financiŽle instellingen. Die vroeg Patel prompt om meteen 3 miljoen af te betalen. Dat had hij niet, en hij was zijn hotel kwijt.
Patel is maar een van de duizenden hoteleigenaren in de VS in nood. Door de economische teruggang loopt de klandizie terug en tegelijkertijd zijn veel hypotheekverschaffers in problemen gekomen. De nieuwe eigenaren van de hypotheekportefeuille hebben minder geduld bij eventuele achterstanden bij de hypotheekbetaling. Effect is dat menige hoteleigenaar vecht om zijn bestaan.
Opmerkelijk is dat het vaak gaat om immigranten met een hindoe-achtergrond. Veel van hen heten trouwens Patel. Ze kwamen de afgelopen decennia uit de Indiase deelstaat Gujarat en uit Oeganda en mochten blijven in de VS omdat ze 40.000 dollar meebrachten en werkgelegenheid schiepen. Vaak kozen ze voor een hotel of motel. Die hielp namelijk ook hun familie aan een baan en voorkwam gewetensconflicten die je als hindoe al snel hebt als je een restaurant hebt en varkensvlees moet serveren.
Volgens The Wall Street Journal is de helft van de 50.000 hotels in de VS zo in handen van immigranten van Indiase herkomst. Maar nu worstelen ze met de harde realiteit. De Amerikaanse droom ontaardt nu in een nachtmerrie. Een branche-organisatie, de Asian American Hotel Owners Association, die 10.000 leden heeft, zegt dat alleen al in CaliforniŽ 200 leden hun hotel hebben verloren of daar dichtbij zijn. Elders in de VS zou het om 1.200 gevallen gevallen gaan. Dus pakweg een op de zeven leden dreigt hun hotel kwijt te raken.