Lasers om voorwerpen te 'pakken' of weg te duwen klinkt als pure sciencefiction, maar de NASA doet serieus onderzoek naar deze techniek.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft 100.000 dollar geÔnvesteerd in een onderzoek naar lasers die bijvoorbeeld ruimtestof kunnen 'vangen'. Deze techniek kennen Star Trek-liefhebbers als 'tractor beams', maar complete ruimteschepen kunnen de NASA-lasers niet vasthouden.
Toch is het idee van 'tractor beams' niet heel erg vergezocht, stelt NASA-onderzoeker Paul Stysley. "Met de huidige kennis van zaken is het zeker mogelijk om voorwerpen te 'pakken' met een laser."
De NASA onderzoekt drie verschillende technieken. Tijdens tests is het al gelukt om kleine deeltjes te vangen met een laser. Volgens Stysley is het vooral een kwestie van het vergroten van de efficiŽntie van de lasers. De waargenomen effecten zijn momenteel nog erg klein.
De NASA wil de lasers gebruiken op satellieten. Die kunnen dan monsters nemen van buitenaards materiaal, zoals ruimtestof of gruis van uit de staart van een komeet.