Pensioenfondsen mogen postcodes gebruiken om te kijken hoelang deelnemers naar verwachting te leven hebben.
Banken gebruiken postcodes om de risico's van bijvoorbeeld het verstrekken van hypotheekleningen in te schatten. Ook in tal van marketingstrategieën spelen postcodes een belangrijke rol.
Adviesbureau Aon Hewitt gaat postcodes nu ook koppelen aan schattingen voor de levensverwachting. De risicospecialist heeft toestemming gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB) om pensioenfondsen informatie te geven over de relatie tussen postcodes en levensverwachting.
"Ruwweg is het zo dat mensen uit betere buurten een langere levensverwachting hebben dan anderen, omdat ze gezonder leven. Dit betekent dat zij ook langer van hun pensioen kunnen genieten", stelt Aon Hewitt maandag 14 november in een toelichting.
Idee is dat pensioenfondsen hun eigen deelnemersbestand via postcodes kunnen koppelen aan schattingen over levensverwachtingen. Zo krijgen pensioenfondsen een scherper beeld van wat ze in de toekomst moeten uitkeren. Een pensioenfonds met relatief veel deelnemers uit rijkere buurten, moet dus meer geld reserveren voor uitkeringen, dan een fonds met veel deelnemers uit armere buurten.
"Voor pensioenfondsen is het van groot belang dat ze niet te weinig geld reserveren, maar ook weer niet te veel", aldus hoofdactuaris Frank Driessen van Aon Hewitt.