Voor arme Bulgaren wordt de tandarts nog enger dan hij voor sommigen al is. De Bulgaarse Vereniging van Tandartsen wil arme patiënten alleen nog onverdoofd behandelen. Het zou vooral gaan om wezen, ouderen, doodzieke volwassenen en mensen met psychische problemen, meldt RTL Nieuws.
De invloedrijke Bulgaarse krant 24 Chasa (24 Uur) noemt de maatregel onmenselijk. "Deze plannen zijn angstaanjagend, schaamteloos en cynisch'', aldus het dagblad. "Tandartsen en zorgverzekeraars vergeten dat ook de zwaksten recht hebben op een menselijke behandeling. Dit is een op moderne leest geschoeide inquisitie."
De tandartsenvereniging zegt geen keus te hebben. "Het zonder narcose trekken van tanden van bijvoorbeeld wezen en terminaal zieke volwassenen is nodig omdat de overheid daarop bezuinigt vanaf 2012'', aldus verenigingsvoorzitter Borislav Milanov. Waarschijnlijk zullen veel ouderen weinig merken van de voorgestelde middeleeuwse praktijken. Negen van de tien Bulgaren boven de 60 hebben geen of hooguit een paar tanden, aldus de tandartsenvereniging.