Als het aan de PVV ligt, mogen leerlingen in de klas hun leraar niet meer aanspreken met 'je of jij'. Volgens de partij moet het gezag in de klas weer worden hersteld en kan dat niet als er wordt getutoyeerd.
De partij dient hiervoor een 'zeg-maar-meneer-Jansen-motie' in tijdens de bespreking van de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer, meldt PVV-Kamerlid Harm Beertema woensdag.
'Je en jij zeggen en voornamen gebruiken is zo jaren zeventig. Het past echt niet meer in de huidige tijd. Het geeft veel leerlingen een volstrekt verkeerd beeld van de verhoudingen,' zegt Beertema. Volgens de PVV moet er een 'professionele afstand' zijn tussen leraar en leerling.
Deze maand was er veel te doen om de positie van leraren in de klas. De adjunct-directeur van een middelbare school in Nieuwegein werd gearresteerd nadat hij een jongen de klas uitzette. De vader van de jongen beschuldigde de leraar van mishandeling. De man werd gearresteerd, maar niet vervolgd.
Een zestienjarige scholier uit Roermond heeft acht dagen vastgezeten nadat hij zijn leraar had geprobeerd te vergiftigen. De jongen zou hebben geknoeid met materiaal uit het scheikundelokaal. Minister Marja van Bijsterveldt (CDA) van Onderwijs wil ouders meer betrekken bij het onderwijs. Volgens de minister moeten ouders meer tijd besteden aan het begeleiden van hun schoolgaande kinderen.