Als het vrouwen wordt toegestaan om auto te rijden wordt het hun makkelijker gemaakt seks voor het huwelijk te hebben. Dat staat in een rapport van de Saudische academicus Kamal Subhi aan de Shura-raad, een adviesraad van de monarchie, zei de Saudische rechtenactivist Waleed Abu Alkhair zaterdag.
Het ultraconservatieve standpunt dat in het rapport wordt ingenomen wijst erop dat de druk op koning Abdullah wordt opgevoerd om niet te tornen aan het recht op autorijden, dat momenteel alleen voorbehouden is aan mannen. Volgens Subhi komt de Saudische traditie van maagdelijke bruiden anders in het geding.
De opstellers van het rapport waarschuwen dat als wordt toegestaan dat vrouwen autorijden dat kan resulteren in een toename van 'prostitutie, pornografie, homoseksualiteit en scheidingen'. Dat is in andere Arabische landen waar vrouwen autorijden al zichtbaar, aldus Subhi. Hij beschrijft hoe hij eens in een ander land in een koffiehuis zat waar alle vrouwen naar hem keken. "Een maakte een gebaar om duidelijk te maken dat ze beschikbaar was", schrijft hij. "Dat is wat er gebeurt als vrouwen mogen autorijden."
Vrouwen in Saudi-ArabiŽ hebben diverse malen protestacties gehouden om een einde te maken aan het autorijdverbod. De koning heeft al enkele hervormingen aangekondigd en staat toe dat vrouwen in de gemeenteraadsverkiezingen van 2015 hun stem ook mogen uitbrengen. Hoewel er geen daadwerkelijk autorijdverbod bestaat kunnen vrouwen wel worden gearresteerd als zij achter het stuur worden betrapt.