GENUA - In de haast om nog snel even 720 miljoen lire om te wisselen, valt zijn pistool: gearresteerd.
720 miljoen lire in een oude koffer en een oud, maar nog volledig functionerend pistool in zijn jaszak. En nog eens 3.500 euro in zijn portemonnee voor kleine aankopen in de stad. Joseph Mariani, 67, uit San Giuliano Nuovo, een gehucht van een paar mensen en een paar huizen onder de rook van Alexandrië ging gisterochtend voor een belangrijke missie op pad: zijn spaargeld in lires omwisselen in euro’s. Dit allemaal omdat de Italiaanse premier Monti de laatst mogelijke inruildatum van de oude lire, origineel gepland voor 28 februari 2012, vooruit had geschoven naar 6 december 2011. Heel veel geld dus, dat waarschijnlijk verborgen werd onder matrassen of in de laden van de supermarkt die Mariani geërfd heeft van zijn ouders.
Een “apart type”, zeggen de locals, maar niet slecht: hij helpt oude vrouwtjes hun boodschappen naar huis brengen en maakt een grapje met iedereen. Maar zijn winkel is niet, zoals ze zeggen, volgens de laatste mode. En de eigenaar heeft niet echt veel vertrouwen in banken. En bij de man thuis trof de politie inderdaad nog meer geld aan, en niet te weinig: 320 duizend euro goed verborgen in lades en in de bodem van een kast. In Genua waren medewerkers van de bank verbaasd over de entree van een oude, bebaarde en beetje verwaarloosde man met een oude koffer zijn hand. De Bank van Italië heeft geen metaaldetectoren bij de ingang, maar de aanwezigheid van politie, gewapend met machinegeweren, is voldoende om eventuele angsten weg te nemen. Tenminste: tot gisteren.
Bij het openen van de koffer aan de balie, maakte de zuinige winkelier een verkeerde beweging en daarbij gleed zijn pistool uit zijn zak, dat kletterend op de marmeren vloer viel. Het kostte de bankmedewerker slechts een paar seconden om alarm te slaan; de man werd gearresteerd en overgedragen aan de politie die met twee patrouilles aanwezig was. Hij werd in de boeien geslagen en zijn pistool en de koffer met geld werden in beslag genomen als zijnde bewijsmateriaal.. "Ik wilde mijn lires wisselen, het was de laatste dag", probeerde de Alexandrijnse winkelier nog uit te leggen. Op het eerste gezicht pleitten de “buit” maar vooral het pistool niet in zijn voordeel. En de positie van de man werd nog ernstiger toen tijdens de eerste onderzoeken werd ontdekt dat het vuurwapen (een Beretta 7.65 met drie kogels in de houder), waarvan het serienummer duidelijk zichtbaar was, nooit officieel is aangemeld en dat de heer Mariani nooit een wapenvergunning heeft bezeten. "Ik kocht het jaren geleden in Rimini," verklaarde de man aan de politie.
Aan de andere kant, geef de man eens ongelijk: van San Giuliano Nuovo naar Genua reizen met 720 miljoen in een koffer is nogal risicovol en een pistool bij je dragen geeft je moed. Voor de Italiaanse wet is dit echter een misdaad, en zelfs een ernstige. Dus openden zich voor Joseph Mariani de deuren van de gevangenis in Marassi waar hij misschien vandaag nog zal worden gehoord door de rechter. Blijft alleen nog de vraag wat er gaat gebeuren met al die miljoenen: de termijn van premier Monti is verstreken, zou het nu écht alleen maar oud papier zijn?