PARIJS - Franse medische autoriteiten komen op 24 december met een landelijke oproep tot binnen 24 uur laten verwijderen van borstimplantaten van het merk PIP. In totaal gaat het om meer dan 30.000 Franse vrouwen. Deze PIP-borstimplantaten zouden lekken en kanker veroorzaken.
Er is minstens één vrouw (53-jarige Edwige Ligoneche) ten gevolge van het lekken van de implantaten overleden en duizenden Franse vrouwen met PIP-borstimplantaten lopen grote gezondheidsrisico's, aldus de Franse autoriteiten.
De medici benadrukken dat het van groot belang is dat deze vrouwen zo snel mogelijk en wel binnen 24 uur de PIP-borstimplantaten laten verwijderen. De overheid heeft aangegeven alle kosten van deze operatie te zullen vergoeden. De kosten van nieuwe implantaten worden echter niet vergoed, uitgezonderd de gevallen van patiënten die om medische redenen implantaten nodig hebben. Zoals bij een borstreconstructie na borstkanker.
"De beslissing om zo'n grootschalige operatie binnen een paar dagen uit te voeren is een unicum binnen de cosmetische chirurgie", zegt Jean-Yves Grall van het ministerie van Volksgezondheid.
"De hele operatie is logistiek, medisch en financieel gezien, een enorme uitdaging. Maar er is geen sprake van een noodsituatie. We nemen liever goede voorzorgsmaatregelen", aldus professor Lantieri, hoofd chirurgie van het Henri Mondor ziekenhuis in Frankrijk. Het bedrijf PIP (Poly Implant Prothese) dat deze implantaten produceerde en vermarkte werd vorig jaar al gesloten. Er loopt nog steeds een strafrechtelijk onderzoek naar dit bedrijf. De implantaten van PIP, in Nederland bekend onder de naam M-implants, waren goedkoop en werd ook veel geëxporteerd naar landen als Nederland en Groot-Brittannië. Men schat dat alleen al in Groot-Brittannië meer dan 50.000 vrouwen met deze PIP-implantaten rondlopen.