“Ik vind het mijn morele plicht om dit aan te bieden.”
Peter Leeman, een Gentenaar van 51, heeft een niet alledaagse job. Als enige Belgische rouwclown is hij aanwezig op uitvaarten en herdenkingsdiensten, waar hij probeert het verdriet van de rouwenden te verlichten. “Ik kan het gevoel van verlies natuurlijk niet verhelpen, maar ik kan wel helpen om mensen minder verkrampt te laten zijn.”
Peter heeft dertig jaar ervaring als politieman, waar hij vooral interventies doet; en dertig jaar ervaring in de entertainmentindustrie als streetperformer en als entertainer op huwelijks-, personeels- en andere feesten. In het verleden was hij ook cliniclown. Hij vindt de functie als rouwclown een noodzaak in onze maatschappij: “In de christelijk-katholieke traditie moet bij het overlijden blijkbaar alles donker en zwart zijn, wat ik nooit begrepen heb. In vele andere culturen is dat niet het geval. Ik vind het dan ook mijn morele plicht om dit aan te bieden. Ik zie hier dan ook absoluut het gat in de markt niet in, ik krijg er de kriebels van als mensen zo over mijn job als rouwclown spreken.”
Voor deze functie zijn enkele vaardigheden nodig, zoals mensenkennis: “Nuttig zijn zeker inlevingsvermogen en tegelijk ook professioneel afstand kunnen nemen van wat er gebeurt. Je moet de energie van mensen kunnen voelen want elke persoon is anders, en je moet ze kunnen scannen, anticiperen en spontaan zijn. Het is ook belangrijk om soms niet te reageren en het vooral minimalistisch te houden.”
“Mijn ervaring in de entertainmentwereld helpt zeker om aan te voelen hoe mensen reageren. Ik blijf het ook erg fascinerend vinden om met mensen te werken, je krijgt er ook veel voor terug.” Net omdat elke persoon anders is, is ook elke uitvaart anders. Afhankelijk van de situatie biedt hij met zijn zwarte neus en een ingetogen kostuum troost, soms geeft hij een zakdoek aan wie weent en probeert hij zo goed als het kan steun te bieden. Hij kan kinderen naar de kist begeleiden, of een kunstwerk van de overledene naar het altaar brengen. "Als de situatie het toelaat, maak ik bijvoorbeeld een zwaan van ballonnen. Zo'n symbolisch gebaar kan veel steun bieden, maar niet iedereen zou zoiets appreciëren. Daarom is mijn inlevingsvermogen ook zo belangrijk. Foto