De tijd stoppen? Ja, het kan!
Wetenschappers van de Johns Hopkins universiteit hebben een unieke manier gevonden om de tijd stil te zetten. Zij zijn erin geslaagd om een nieuwe kalender te creëren. Het grote voordeel: iedere week is hetzelfde.
Deze kalender is het resultaat van computerprogramma’s en wiskundige formules. Stel, u bent geboren op 2 februari, dan bent u volgens de Hanke-Henry-kalender altijd op een woensdag jarig. Eerste Kerstdag valt altijd op zondag. En Koninginnedag? Dat vieren we in Nederland op maandag.
“Wij hebben een stabiele en betrouwbare kalender gemaakt, die ieder jaar hetzelfde is”, zegt astrofysicus Richard Henry. “Ieder jaar kunnen we onze activiteiten op dezelfde manier plannen, omdat we altijd weten op welke weekdag een bepaalde datum valt.” Maar er zijn meer voordelen. Volgens de wetenschappers vereenvoudigt de nieuwe kalender financiële berekeningen, zoals renteberekeningen. En Eerste Kerstdag op zondag is voor veel werkgevers economisch een stuk aantrekkelijker dan Eerste Kerstdag op een werkdag.
De nieuwe kalender telt 364 dagen. Alle maanden hebben 30 dagen, behalve de maanden maart, juni, september en december. Deze maanden zijn 31 dagen lang. Aangezien een aards jaar 365,2422 dagen lang is, moet er één keer in de paar jaar een extra week worden toegevoegd aan december. Dit betekent dat december dan 38 dagen lang is.
Natuurlijk zijn er dagen die verdwijnen, zoals 31 januari, 31 oktober, 31 juli en 31 mei. Wat moeten mensen doen die op één van deze dagen jarig zijn? “Vier uw verjaardag dan op de dag die u het beste uitkomt”, zegt Henry. “Stel, u bent op 31 januari jarig, dan kunt u ervoor kiezen om uw verjaardag op 30 januari te vieren óf het weekend na 30 januari.”
Richard Henry en zijn collega Steve Hanke hopen dat landen de komende jaren massaal overstappen op hun nieuwe kalender. Wat vindt u? Is het de hoogste tijd om de huidige Gregoriaanse kalender – die stamt uit 1582 – te laten vallen?
Gerelateerde artikelen
@WMR-kok: en hoe moet de dertiende maand dan gaan heten?
@Tom-Servo: (Even door de vertaler gejaagd) undecimo mense (De elfde maand)
Deze kalender gaat dezelfde weg als het Esperanto: mooi idee, maar gedoemd te mislukken.
is ook goedkoper in kalenders hoef je niet EN een verjaars kalender EN ieder jaar een nieuwe kalender heb van deze gehoort een tijdje geleden zolang het goed gereguleerd wordt ingevoerd zou er niks mis moeten gaan
over die extra week gok dat het een extra week kerstvakantie dan word
Het lijkt me volgens die kalender nu 1 april te zijn, ipv 1 januari!
wel makkelijk voor je baas kerst op een zondag
Laatste edit 01-01-2012 09:53
Wat een onzin. Ik heb niks tegen wetenschappers maar willen ze echt zeggen dat wetenschappers dit serieus bestudeerd hebben?
Ik heb ook wel eens nagedacht en was in een kwartiertje tot een soortgelijk idee gekomen.
Ik ben niet de eerste die dit bedenkt, maar een optie is 13 maanden van 28 dagen. Dat zijn er 364. Elke maand heeft dan exact 4 weken. De 365e dag is een feestdag met een speciale naam die niet bij een maand of een week hoort, in schrikkeljaren komt daar een 2e feestdag bij die ook niet bij week of maand hoort.
En... dat is een leuk idee op zich, maarrrr...
Er zijn nogal wat voordelen aan het feit dat elk jaar de dagen van de maand op een andere weekdag vallen. Stel je voor dat 25 dec standaard op zondag wordt gezet: Dan zijn we ineens een extra vrije dag kwijt, terwijl dit nu alleen maar af en toe gebeurt.
tsja...zo kan ik ook wel een kalendertje maken...maak nou eens een kalender die zonder toevoegingen elke dag elk jaar het zelfde laat zijn en dus ook nog eens gelijk loopt met de omwenteling van de aarde, de omloop rond de zon en ook nog eens zonder dat een dag 24 en nog wat extra minuten/seconden duurt...DAT is pas een onderzoek...
Ik vind het juist leuk dat je elk jaar moet kijken welke dagen er voor jou van belang zijn!
Elk jaar hetzelfde wordt saai!
En houdt deze kalender dan ook rekening met feestdagen die nu niet vastliggen op vaste dagen, zoals Pasen?
Henze
De verhouding tussen een jaar en een dag is niet een geheel getal dus dat is simpelweg onmogelijk. Tenzij je een apparaat bouwt om de aarde sneller te laten gaan
Daarnaast heb je ook nog precessie waardoor de lengte van dagen over de millenia heen verandert.
de Gregoriaanse kalender is inderdaad een hele slechte, De levenswijze wordt door deze kalender ontkoppeld van de natuurlijke behoefte.
Maar of dit nou de kalender is waar we op zitten te wachten.Hou de Maya kalender aan en wordt 1 met je natuur. Leef in de tijd zoals die hoort te zijn. Alle cyclussen van de natuur zijn in harmonie met de Maya kalender, waarom wij niet.
dat is toch niet de tijd stilzetten, dat is toch gewoon een nieuwe kalender maken
Eerst maar eens afwachten wat ons eind van dit jaar te wachten staat. Veranderen kan altijd nog.
ja kan ik ook... batterij uit mijn klok halen staat de tijd ook stil..
hey ik ben op 31 mei jarig :/
ja haha... en dan zeker altijd op een feestdag of vakantie jarig zijn... ik vind het juist ideaal dat bepaalde feestdagen steeds verspringen en dat je soms in het weekend en soms juist niet in het weekend jarig bent... geeft een beetje uitdaging aan het leven.. als we dit gaan doen krijgt straks iedereen sleur...
edit:
@EruYagami: ja want die komen ook vast te liggen omdat die afhankelijk zijn van bijvoorbeeld op wat voor dag kerst valt.. is de zoveelste zondag na kerst
Laatste edit 01-01-2012 13:22
@jip1992: Ik ben het met je eens! Als dit door zou gaan zou het heel saai worden...
@ledi: Bespeur ik daar een lichte angst?
Wil ik niet
Het moet gaan zoals het moet gaan en de mens heeft volgens mij niet het recht om zich hier in te mengen.
@Sophiesticated: Met je eens
Maar onze kalender is ook ooit eens door mensen ingevoerd
Eeeeeeeeeeeeeeeeeeen... stop de tijd!
sorry voor vorige reactie, verkeerd gelezen....
leuk bedacht, maar wanneer moet dat ingaan, en hoe voeren ze het in....
Quote
@The-Doctor:
@Tom-Servo: (Even door de vertaler gejaagd) undecimo mense (De elfde maand)
Eigenlijk "tertiusdecimus mensis", wat de dertiende maand betekend.
Om hier te kunnen reageren moet je lid zijn.
Meld je
nu aan.
Login via: