Een 15-jarige ex-leerling van het Gentse Sint-Barbaracollege eist een morele schadevergoeding omdat hij ten onrechte een slecht rapport kreeg. Daardoor moest hij van school veranderen. Volgens zijn ouders, die nu naar de rechter stappen, was het B-attest voor hun zoon “een afrekening”.
“Onze zoon kreeg in juni een B-attest met de vermelding dat hij in geen enkele andere richting van de ASO-school nog terecht kon”, zeggen de ouders, die anoniem wensen te blijven, in Het Nieuwsblad. “Nu zit hij noodgedwongen in een andere school, samen met kinderen die elkaar al drie jaar kennen terwijl hij zijn vrienden moest achterlaten.”
Volgens de ouders was het B-attest voor hun zoon onterecht. De jongen zat in het derde jaar economie-wiskunde en haalde met Kerstmis en met Pasen een onvoldoende voor wiskunde. “Maar er was een probleem met de leerkracht en we hebben over haar geklaagd bij de schooldirectie”, aldus de ouders. “Daarom kreeg onze zoon een B-attest, het was een afrekening. Hij behaalde nochtans het klasgemiddelde, terwijl leerlingen met slechtere punten wel een A-attest kregen.”
De interne beroepscommissie van de school gaf de ouders begin september overigens gelijk en oordeelde dat de klassenraad geen geldige reden had om de leerling een B-attest te geven. “Maar toen zat onze zoon al op een andere school.”
Moeder, vader en zoon eisen nu voor de rechtbank elk een morele schadevergoeding van 1.500 euro. De rechter spreekt zich in april over de zaak uit. Het college wilde voorlopig niet reageren.