Een bericht op Facebook met de tekst "God bestaat niet" kan ervoor zorgen dat een Indonesische ambtenaar in de cel terechtkomt. Vanwege dat bericht werd Alexander Aan deze week in elkaar geslagen door een woedende menigte en afgeleverd bij het politiebureau waar hij nu, voor zijn eigen bescherming, vastzit.
Aan is geboren moslim, maar doet daar sinds 2008 niets meer mee. "Als God bestaat, waarom zijn er dan zoveel problemen? Er zouden veel meer goede dingen moeten zijn, als Hij bestaat en barmhartig zou zijn", aldus de atheïst tegen de lokale krant Padang Ekspres.
De ambtenaar kan een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar krijgen en er bestaat een grote kans dat hij zijn baan kwijt is als hij niet één van de zes goedgekeurde religies in het land aanvaardt.
Atheïsme bestaat officieel niet in Indonesië. De regel over de goedgekeurde religies werd onder Soekarno ingevoerd om het communisme tegen te gaan. Veel communisten zijn namelijk atheïst. Het is nu nog steeds een schending van het Indonesisch recht.
Het is daarom nu nog onbekend wat er met de man gaat gebeuren. Er is in het overwegend islamitische land veel discussie over de wet. De politie wacht op advies van een religieuze organisatie en het Ministerie van Religieuze Zaken. Daarna besluiten ze wat ze met Aan gaan doen.
Op de atheïstische facebookpagina waar Aan zijn bericht plaatste stromen de steunbetuigingen aan het adres van de ambtenaar binnen.