Iedereen kent waarschijnlijk de verhalen van de orkestleider op de Titanic die bleef doorpelen terwijl het schip zinkende was, nu wordt er ge-claimed dat die viool terecht is.
Een veilingshuis heeft experts ingehuurd om de claims te toetsen van de eigenaar van het ruim een eeuw oude instrument dat zou hebben toebehoord aan Wallace Hartley, leider van het 'achtmans ensamble' dat aan boord de muziek verzorgde.
Indien bewezen zou dit wel eens het meest kostbare 'artefact' van de Titanic kunnen zijn waarvan de veiling werd overwogen, hetgeen overigens wél leidt tot een gezonde dosis achterdocht.
Hartley en zijn collega muzikanten verkregen een ware 'legendarische status' vanwege hun beslissing door te spelen toen het schip tijdens zijn éérste reis op 15 april 1912 begon te zinken.
naar verluidt speelden ze toen het schip in de noordelijke atlantische Oceaan de ijsberg geraakt had de hymne 'Nearer my god to thee'.
Volgens berichten in de pers uit die tijd werd vermeld dat toen Hartley's lichaam werd geborgen de viool tegen zijn borst was gebonden.
Er werd vermeld dat de viool en de koffer naar de "white Star Line' waren gestuurd om doorgestuurd te worden naar Engeland.
Wat er verder mee gebeurde is nog steeds een mysterie.
Nu heeft veilingshuis 'Henry Aldridge & Sons' uit Devizes, Wiltshire, (met een grote achtergrond en wereldwijde reputatie voor wat betreft artikelen betreffende de Titanic) bekend gemaakt in het bezit te zijn van wat zéér wel Wallace's viool zou kunnen zijn.
De eigenaar, die geen familie van Hartley is, zei dat de viool werd doorgestuurd naar Hartley's verloofde Maria Robertson.
Er zou een dagboek zijn waarin een brief zou staan waarin Miss Robertson de autoriteiten bedankt voor het retourneren van de viool.
De koffer heeft zijn initialen (WHH) en op het instrument zelf zou te lezen zijn: 'For Wallace, ter gelegenheid van onze verloving'.
Het zou kunnen verklaren waarom Wallace het instrument aan zijn borst vastbondt.
Mr Aldridge heeft al al duizenden Ponden besteedt aan research om te achterhalen of de eienaars claims terecht zijn, én om te onderzoeken of het instrument een eeuw geleden in het zoute water gelegen kan hebben.
Hij zegt: 'De eigenaar heeft nog geen beslissing genomen omtrent een eventuele verkoop van het instrument maar ik denk dat bij bewezen authenticiteit het waarschijnlijker is dat het instrument ten toon gesteld zal worden'.
We hopen later dit jaar een definitief antwoord te hebben maar natuurlijk zullen de specialisten hun tijd nodig hebben voor hun onderzoekingen.
Foto