Om dit soort lekken te vinden hoef je geen grote expert te zijn, je moet even weten wat
cross-site scripting betekent en je moet iets weten van HTML en JavaScript - de code waarmee webpagina's gemaakt worden.
Het enige wat die jongen doet is in invoervelden op websites proberen HTML of JavaScript-code in te voeren en dan kijken of de website de code daadwerkelijk uitvoert, of alleen maar als tekst op het scherm laat zien. Als de code wordt uitgevoerd dan is dat een potentieel beveiligingsprobleem.
Een simpel voorbeeld: Als je zoiets zou invoeren in een invoerveld (bijvoorbeeld de box waarin je antwoorden kunt schrijven hier op WMR, of een veld waar je een usernaam moet invullen ofzo):
<script type="text/javascript">alert('Hallo')</script>
Als je na het drukken op de submit-knop ineens een schermpje met "Hallo" te zien krijgt, dan heeft de website een cross-site scripting lek: hij voert de JavaScript code uit, in plaats van het alleen maar als tekst te laten zien.
Controle op dit soort dingen worden door programmeurs van websites snel vergeten, maar zijn ook makkelijk te verhelpen.
Wat er in principe kan gebeuren is dat een aanvaller andere mensen op die manier kan omleiden naar een nepwebsite die heel erg lijkt op de echte website. Daar kunnen vervolgens gegevens gestolen worden; als een argeloze gebruiker op de nepwebsite zijn usernaam en password invult bijvoorbeeld, dan heeft de hacker nu dus zijn inloggegevens te pakken.
Laatste edit 09-02-2012 16:11