BARCELONA – De regering van de regio Catalonië heeft een protestbrief gestuurd naar de Spaanse regering in Madrid. De brief bevat een felle aanklacht tegen de Spaanse marechaussee op het vliegveld van Prat in Catalonië. Een marechaussee heeft vorige week een jonge Catalaan met een knuppel geslagen en opgesloten toen hij weigerde om vragen van de controlerende marechaussee in het Spaans te beantwoorden.
De Spaanse Guardia Civil is berucht. De taken ervan zijn te vergelijken met die van de Nederlandse marechaussee, maar de leden hebben de reputatie van vechtersbazen. Om te voorkomen dat ze bevriend raken met de bevolking wonen ze in kazernes en worden ze gestationeerd op plaatsen ver van hun woonplaats. Als ze een relatie krijgen met een vrouw uit de streek waar ze werken, dan worden ze overgeplaatst naar een ander gebied. Daardoor worden de Catalaanse vliegvelden bewaakt door mensen die niet uit Catalonië komen en er geen band mee hebben.
Vorige week wilde een 27-jarige advocaat uit Barcelona in Prat op het vliegtuig stappen. Hij moest bij de controle door een metaaldetector en de marechaussee van dienst stelde hem in het Spaans een paar vragen. Hij antwoordde daarop in het Catalaans. De marechaussee werd boos en beval de man om Spaans te spreken, maar deze weigerde dat met een beroep op zijn recht om in Catalonië tegen overheidsfunctionarissen Catalaans te spreken. De bewaker haalde toen uit met zijn knuppel en schreeuwde, tot schrik van andere reizigers en zijn ondergeschikte: "Spreek nog eens Catalaans als je het gore lef hebt!" en "Vuile buitenlander!". De advocaat werd daarna een paar uur in een arrestantenverblijf gezet en er werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt voor belediging van een ambtenaar in functie en minachting van de politie.
Het is niet de eerste keer dat de Guardia Civil agressief reageert op Catalaans sprekende reizigers. In 2010 werd een reiziger door een bewaker uitgescholden voor "varken" toen hij Catalaans sprak en in 2011 werd een bewaker veroordeeld tot een boete van 1200 euro omdat hij een reiziger had opgesloten die hem in het Catalaans te woord stond.
In Catalonië is met grote woede gereageerd op het voorval. Het slachtoffer wil een rechtszaak tegen de betreffende marechaussee aanspannen.