Een onderzoeksrechter in Australië heeft vrijdag een hoorzitting geopend over een van de meest beruchte en meest controversiële zaken in de geschiedenis van het land: de dood in 1980 van een negen weken oude baby, die volgens de ouders door een dingo was meegenomen uit hun tent in de Outback. Het is in meer dan dertig jaar tijd het vierde onderzoek naar de verdwijning van het meisje.
De moeder van Azaria Chamberlain, Lindy, werd in 1982 schuldig bevonden aan moord en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Vier jaar later werd ze op vrije voeten gesteld, omdat toen een deel van de kleding van Azaria was gevonden, wat Lindy's lezing, dat haar dochtertje door een dingo was meegenomen, onderbouwde. De familie werd in 1987 van alle blaam gezuiverd, maar nieuw gerechtelijk onderzoek in 1995 leverde geen definitieve conclusie op over wat er nu precies met het meisje is gebeurd.
Lindy en haar voormalige echtgenoot Michael Chamberlain hebben informatie verzameld over aanvallen door dingo's op kinderen en hopen hiermee de onderzoeksrechter te overtuigen en gerechtelijke bevestiging te krijgen dat hun kind niet door hun toedoen is overleden. Zij willen dat op de overlijdensakte van hun kind komt te staan dat ze is gedood door een dingo.
Een voormalig politieagent die de zaak onderzoekt bevestigde dat sinds de dood van Azaria diverse malen mensen door dingo's, Australische wilde honden, zijn aangevallen. In sommige gevallen met dodelijke afloop. Een jurist uit het team van de onderzoeksrechter zei dat het zeer goed mogelijk is dat een dingo verantwoordelijk is voor de dood van de baby.
Een beslissing over de zaak is nog niet genomen. Wanneer dat wel gebeurt, is nog niet bekend.