@MuseMatt: hoi
de allereerste transplantatie ooit was die van een been. Daar overleed ook de arme man aan (eerst werd z'n been afgehakt en daarna een ander been van een overleden persoon aangenaaid, zonder de zenuwen of bloedvaatjes te verbinden, het been stierf snel af waarna de man volgde).
Een ledemaat transplanteren is nog veel moeilijker dan een orgaan transplanteren. Een orgaan zoals een nier heeft 1 aanvoerend vat en 1 afvoerend vat, die verbindt je aan elkaar en klaar. Een ledemaat heeft sowieso al meerdere grote aanvoerende en afvoerende vaten maar dan ook nog eens tientalle kleine (en zeer kleine, maar die laten ze zitten) en er zijn ook meerdere grote en kleine zenuwen. Een heel karwei dus met een lange operatieduur waarbij het ledemaat het maar moet zien te overleven. Daarbij zijn het dan ook nog eens verschillende soorten weefsels (spier, bot, huid etc) die állemaal apart kunnen gaan afstoten omdat je lichaam ze kan gaan herkennen als vreemd. In theorie bijna ondoenlijk dus...
@aarrjjaann: nee hoor
Afstoting ligt aan compabiliteit van het weefsel. Receptoren die op het weefsel zitten die lijken op het weefsel van de donor. Bij bijv niertransplantaties kijkt men niet eens meer naar de bloedgroep omdat dat helemaal niet uitmaakt, bij longtransplantaties is de kans op afstoting wel weer kleiner bij compatibele bloedgroep.
Wat ledematen betreft denk ik wel (maar dat gebeurt zo zelden dat ik het niet zeker weet) dat bloedgroep uitmaakt, maar transplantaties gebeuren nóóit zomaar en zeker risicovolle transplantaties zoals deze niet, dus uiteraard is er gekeken naar compatibel weefsel en bloedgroep.
@Replay: onzin, de chirurgische kwaliteiten in Turkije zijn even goed als hier. Alleen is daar de service om de behandeling anders; ben je een gewone Turk in Turkije dan is de service slechter, ben je een Nederlandse Turk die naar Turkije vliegt voor een behandeling en ben je dus relatief rijk, dan ga je naar een privé-ziekenhuis en is de service hoger dan in NL, maar de kwaliteit van de zorg is niet beter (dat je daar wél een scan krijgt terwijl je die in NL niet krijgt betekent niet dat ze daar beter zijn, als die scan niet nodig is istie niet nodig en is het dus alleen maar service richting de patiënt. Sterker nog, als heel NL een virus heeft en jij hoest als Turk 1 keer, dan krijg je van een NL arts geen longfoto of antibiotica, want dan is het 99.9% zeker gewoon dat virus, maar als je dan naar Turkije gaat omdat je wél die foto en antibiotica wil dan krijg je die wat éígenlijk slechtere zorg is omdat een longfoto straling bevat en bacteriën in je lichaam resistent worden van die antibiotica. Dát is het verschil tussen NL en Turkse ziekenhuizen; zelfde kwaliteit zorg, andere service die soms beter en soms slechter uitpakt)
Laatste edit 29-02-2012 08:04