Een vrij veel gebruikt medicijn tegen hartklachten blijkt een opvallende bijwerking te hebben. Patiënten die het middel gebruiken, worden minder racistisch.
Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Oxford, melden Britse media.
De wetenschappers verklaren het bijzondere effect door te stellen dat racisme eigenlijk is gebaseerd op angst.
Wie het middel propranolol slikt, voelt zich minder angstig. De betablokker houdt niet alleen de hartslag laag, maar werkt ook op de delen in de hersenen die angst en paniek registreren. Het middel wordt ook voorgeschreven aan patiënten die aan paniekaanvallen lijden.
De onderzoekers testten een ‘onbewuste’ vorm van racisme. Proefpersonen die mensen uit verschillende etnische groepen als gelijken willen behandelen, blijken hen vaak toch onbewust anders te beoordelen.
De onderzoekers testten dit door positieve woorden als zonneschijn en negatieve woorden als verdriet aan gezichten te koppelen. Blanke proefpersonen bleken er langer over te doen de combinatie van een zwart gezicht met een positief woord te onthouden dan wanneer er een blank gezicht bij het woord hoorde. Propranolol verminderde dit onbewuste effect.
Toen expliciet werd gevraagd naar de mening van proefpersonen over verschillende etnische groepen, maakte het middel geen verschil.