Verdachten met een buitenlands uiterlijk die voor de rechter moeten komen, lopen veel meer risico om in de gevangenis terecht te komen dan mensen die er Nederlands uitzien. Als ze ook nog eens geen Nederlands spreken, zijn rechters nog meer geneigd een onvoorwaardelijke celstraf te geven. Dat zeggen drie onderzoekers van de Universiteit Leiden, van wie een artikel deze week in het Nederlands Juristenblad verschijnt.
Volgens criminologen Hilde Wermink, Jan de Keijser en Pauline Schuijt hebben verdachten die er buitenlands uitzien 5 keer zoveel kans om gevangenisstraf te krijgen in plaats van een boete of werkstraf. Mensen die er niet alleen buitenlands uitzien maar ook de Nederlandse taal niet machtig zijn, lopen maar liefst 20 keer zoveel risico.
De onderzoekers hebben voor hun onderzoek 541 zittingen bij politierechters in verschillende steden bijgewoond. Uiteindelijk bleken 365 veroordeelden bruikbaar voor het onderzoek. Van hen hadden volgens de onderzoekers er 170 een buitenlands uiterlijk en spraken er 47 geen Nederlands.
De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) opheldering. De partij wil onder meer weten wat de minister eraan gaat doen als het inderdaad zo is dat rechters het uiterlijk van verdachten en de taal die ze spreken meewegen in hun oordeel.