Lang niet alle Polen die naar Nederland komen om te werken, kunnen hier ook echt aan de slag. Omdat ze wel moeten betalen voor onder meer woonruimte die het uitzendbureau heeft geregeld, zijn ze vaak meer geld kwijt dan ze verdienen.
Standby-Polen worden ze genoemd. Ze worden door uitzendbureaus naar Nederland gehaald met de belofte dat er volop werk voor ze is, maar als ze eenmaal hier zijn, blijkt dat niet altijd het geval.
Door de aanwezigheid van de Polen kan zo'n uitzendbureau snel reageren als een bedrijf om tijdelijk personeel vraagt. Is dat werk er niet, dan wil het bureau wel geld zien voor onder meer de woonruimte die is gehuurd.
Een Pools stel, dat anoniem wil blijven, kwam naar Nederland met de belofte dat ze 40 uur per week konden werken. In de praktijk kwam het neer op nog geen 10 uur per week. "We moesten bijbetalen om hier te kunnen leven. Onze ouders moesten geld sturen zodat we eten konden kopen", zeggen ze tegen de NOS.
Een Poolse vrouw werkte vorige maand maar 16 uur en verdiende daarmee 128 euro netto. Er werd 41 euro ingehouden voor huisvesting. Na aftrek van alle kosten moest ze 13 euro betalen aan het uitzendbureau dat haar naar Nederland had gehaald.
Het betrokken uitzendbureau reageerde schriftelijk: "Vanuit een wekelijkse klachtenregistratie zijn geen signalen bekend waarin wij ons herkennen in genoemd onderwerp. We zijn een uitzendorganisatie, geen verhuurder van woningen of appartementen."
Ook andere uitzendorganisaties ontkennen dat ze er dergelijke praktijken op nahouden. FNV Bondgenoten en het ministerie van Sociale Zaken bevestigen dat ze klachten van Polen krijgen omdat ze op standby-basis in Nederland verblijven.