De bestrijding van softdrugs kost de Amerikaanse overheid jaarlijks miljarden.
Als Amerikanen niet alleen in een Amsterdamse coffeeshop legaal ‘pot’ kunnen roken maar ook in eigen land, levert dat de Amerikaanse overheid miljarden op, stellen Amerikaanse topeconomen.
Harvard-econoom Jeffrey Miron berekende dat een legalisering van marihuana omgerekend jaarlijks 10,4 miljard euro kan opleveren voor de Amerikaanse overheid.
Op de gemaakte kosten om het drugsgebruik te bestrijden wordt ongeveer 6 miljard euro bespaard. De overige opbrengsten worden gehaald uit belastingen, met dezelfde tarieven van tabak en alcohol.
Daarom is Miron een petitie begonnen, zo meldde de Huffington Post. Daarin onderschrijven 300 Amerikaanse economen - waaronder drie nobelprijswinnaars - de conclusies van de Harvard-econoom.
De opbrengsten van de legalisering van softdrugs dekken maar een fractie van de Amerikaanse overheidsschuld, die hoger is dan 1 biljoen euro. Maar voor beleidsmakers is het een makkelijke manier om geld te besparen, omdat de maatregel geen bezuiniging of belastingverhoging vereist.
De economen zijn echter niet direct uit op een legalisering van marihuana. Wel vinden dat de kwestie bespreekbaar moet worden onder beleidsmakers, omdat de voordelen te groot zijn om te negeren.
In de staat Californië werd de softdrug in 2009 bijna gelegaliseerd door het lokale overheid. De democraat Tom Ammiano hoopte hiermee gaten in de begroting te kunnen dichten. In een referendum stemde echter een meerderheid van de stemgerechtigden tegen het plan.
In andere staten en steden in de VS is marihuana legaal voor medisch gebruik.
Sommige economen verwachten zelfs dat een legalisering veel meer geld op kan leveren dan 10,4 miljard euro. Econoom Stephen Easton schatte eerder dat de opbrengsten tussen 34 en 76 miljard euro kunnen liggen, een bedrag waarbij de Catshuisbezuinigingen in het niet lijken te vallen.