BREDA - De wekelijkse clubavond van de Poolse sportvereniging Kaszub verliep donderdagavond anders dan anders. Het normaliter zo rustige clublokaal stond vol met een keuvelende menigte. Café Het Ginneken was het eerste doelwit van de Vrienden van de Bruine Kroeg. Het biljart was door de onverwachte drukte onbereikbaar voor de vijf sporters van Kaszub. Zelfs hun vaste barkrukken waren bezet. "Maar we zitten er niet mee. Er zijn nu eindelijk eens een keer vrouwen in het café."
De Vrienden van de Bruine Kroeg is een initiatief van Gaby Remmers en Marcel de Visser. Ze willen de noodlijdende horecasector een hart onder de riem steken door onverwacht met zoveel mogelijk mensen een bruine kroeg te bezoeken. Vrienden kunnen zich aanmelden op Facebook en krijgen een dag tevoren te horen welke kroeg wordt overvallen. Deze werkwijze veroorzaakte gisteravond een Bourgondische flashmob in Café Het Ginneken. Kroegbaas Toon van den Broeck kan de plotselinge populariteit wel waarderen. "Ze mogen van mij wel iedere week komen."
Deze wens zal niet uitkomen. Over een maand gaan de vrienden weer op pad, maar dan naar een andere kroeg. Gaby: "We zijn toeristen in onze eigen stad."