Quote
@douwe1970:
Als ik mijn werk goed doe, krijg ik toch ook geen fooi?
De mensen in de horeca krijgen ook hun loon en als ze dat te weinig vinden moeten ze het ergens anders vandaan gaan halen en niet bij de (toch al genoeg betalende) klant.
Het loon vd horeca is erop berekend dat je fooi krijgt, dus je hebt wettelijk gezien recht op een lager loon dan bv iemand uit de bouw. Daarnaast betaal je belasting over een deel van je fooi. Wat jij nou zegt is dezelfde bullshit als ik zeg dat ik t onzin vind dat een bouwvakker gevarengeld krijgt, die kiest toch ook zelf voor dat beroep? Moeten die zich maar beter verzekeren dan?
En ja de horecaprijzen zijn hoog, toch wordt er netto minder winst gemaakt per gerecht of drankje dan 10 jaar geleden, toen de gasten een stuk minder piepten. De manier waarop veel gasten je tegenwoordig behandelen, is compleet van de pot gerukt, men verwacht van bediening zelf wel dat ze alle etiquette volgen, ook al werk je in een pannenkoekenhuis, maar even een lullige fooi geven kan er niet af. Zelfs als je alle kutopmerkingen braaf pikt, alles is verder in orde, krijg je nog vaak geen fooi.
KLeine illustratie der asocialiteit van gasten:
- 'hey hey'/fluiten om aandacht te krijgen/ zwaaien/vingers knippen'(ik ga meestal op zoek naar de hond die schijnbaar mee is)
- 'mijn tosti is niet schuin doorgesneden/ het bolletje salade is niet rond' (wtf?)
- Entrequote die well, welldone moest 'ow die is nu wel erg droog en taai'Joh...
- een koffie graag, ok dus 1 koffie mevrouw? Ja 1 koffie. Ok 1 koffie komt eraan....Kom je terug met die koffie; 'Nee ik had een cappucino besteld dom kind!'
- of altijd leuk, je als bediening aanstoten of in de weg lopen als je met je klauwen vol staat