Een school in Amerika stopt onder druk van een rechtszaak met het vastzetten van leerlingen met handboeien. Op de school voor moeilijk lerende kinderen in Jackson in de staat Mississippi, werden leerlingen aan palen en beugels vastgemaakt als ze zich niet hielden aan de regels.
De school is berucht om de extreme tuchtmaatregelen. Leerlingen moeten zich strikt houden aan de afspraken omdat dat volgens de leiding de enige manier is om ze discipline bij te brengen. Vorig jaar juni stapte een moeder van een leerling samen met burgerrechtenactivisten naar de rechter om een einde te maken aan de praktijken.
Zo werd een meisje van 15 urenlang vastgebonden aan een reling omdat ze haar vriendje te luid had begroet in de hal van de school. Een leerling werd met handboeien vastgemaakt op de gang omdat hij geen riem droeg en een andere scholier zat urenlang met handboeien vast omdat zijn schoenen niet de juiste kleur hadden. Het schoolbestuur en de burgerrechtenbeweging hebben de zaak nu geschikt. De school zal bij leerlingen jonger dan 13 jaar geen handboeien meer gebruiken. Bij oudere leerlingen mag dat alleen als ze ook echt een overtreding of misdrijf hebben begaan en de politie gealarmeerd is.
In een rapport van het Amerikaanse ministerie van Onderwijs over 2009 en 2010 staat dat in het hele land tienduizenden leerlingen, voornamelijk kinderen met een achterstand, incidenteel worden vastgebonden, bijvoorbeeld omdat ze onhandelbaar zijn.