Het is een nachtmerriescenario en Marie- Thérèse Horemans (55) slaapt dan ook amper twee uur per nacht. “Steeds diezelfde film in mijn hoofd. Altijd opnieuw dat besef: mijn dokter die ik zo vertrouwde heeft mij, terwijl hij wist hoe diep ik zat, bestolen.”
Op haar laptop toont de Brasschaatse het akelige filmpje van 13 juni. We zien hoe haar Antwerpse dokter aan het prullen is in zijn tas, hoe Marie-Thérèse ondertussen op een klaptafel in haar living ligt, hoe de arts haar portemonnee pakt en met haar blijft babbelen, het geld er tellend uit haalt, in zijn vestzak stopt en de portemonnee teruglegt. Omgekeerd, nota bene.
Het is de eerste keer dat Marie- Thérèse de beelden tot het eind bekijkt. “Tot nu toe kon ik die confrontatie niet aan. Ik praat er wel over met vrienden en vriendinnen. Maar ik kan het nog steeds geen plaats geven.”
In november vorig jaar werd de vrouw geopereerd aan drie hernia’s. Enkele dagen nadat ze uit het ziekenhuis ontslagen was, kreeg ze een hartinfarct. “Ik heb in coma gelegen, ik kroop door het oog van de naald”, zegt ze. “Maar ik heb een goede engelbewaarder gehad. Na een tijd mocht ik naar huis. Maar hier moest ik wel alles opnieuw leren. Ik was verward. En daarvan heeft mijn arts misbruik gemaakt."
“Van vrienden en familie heb ik bij mijn verjaardag een dikke cadeau gekregen, omdat iedereen opgelucht was dat ik nog leefde. Iedereen weet ook dat ik, door mijn ziekte, financieel krap zit. Ik heb een nieuwe laptop nodig en die zou ik met dat geld wel kunnen betalen.”
Marie-Thérèse bewaarde het geld in haar portemonnee. “Als de dokter kwam, legde ik die altijd al klaar op tafel.” Op 10 mei was er plots 300 euro uit verdwenen. “Ik suste mezelf met het idee dat ik nog wat warrig was”, vertelt Marie-Thérèse. “Maar een week later was er weer zoveel geld weg, vlak nadat de dokter hier was geweest.
Ik wist zeker dat hij de dader was. Al begon ik soms te twijfelen, want mensen fronsten hun wenkbrauwen bij mijn verhaal. Uw huisdokter? Dat kan toch niet?!” “Ik wilde koste wat het kost bewijzen dat ik niet gek was en heb een privédetective ingeschakeld.”
Detective Michel De Kort, een buurman van Marie-Thérèse, hing bij haar een verborgen camera. De dokter stal 500 euro, maar met de tape ging iets mis. Op 13 juni was het opnieuw prijs en van die diefstal - nog eens 400 euro - is er dus wel keihard bewijs.