Het tentenkamp van Occupy Utrecht is maandagavond opgebroken nadat een zwerver met een mes op meerdere tenten heeft ingestoken. De actievoerders willen niet zeggen of ze nog terugkomen, meldt RTV Utrecht. In Den Haag hebben zwervers het tentenkamp bezet.
Het duurde volgens de actievoerders in Utrecht meer dan tweeënhalf uur voordat de politie verscheen. Daarom zouden ze zich niet meer veilig voelen in de Utrechtse binnenstad. Ze zijn volgens de regionale omroep boos dat de politie en de gemeente hen niet eerder te hulp zijn geschoten. De dakloze is uiteindelijk wel aangehouden.
De betogers hadden het plein voor het stadhuis bezet. Ze gaan nu kijken of ze nieuwe acties kunnen voorbereiden, al willen ze niet zeggen wat voor acties.
Enkele uren voor het vertrek vroeg de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen de actievoerders het veld te ruimen. Hij wilde het plein ‘teruggeven’ aan de Utrechters en stelde dat een demonstratie nooit onbeperkt kan voortduren. De Utrechtse rechtbank had in april al bepaald dat de betogers na een korte onderbreking voor Koninginnedag weer terug mochten komen. Wolfsen verwacht dat de rechtbank zich binnenkort opnieuw over de kwestie moet uitspreken.
In Den Haag rommelt het ook op het Occupykamp, meldt RTV West. Een groep daklozen zou de oorspronkelijke groep van Occupy Den Haag de toegang tot het kamp ontzeggen.
Die groep stelt dat de oorspronkelijke betogers geld uit giften te hebben besteed aan auto’s en vakanties. De daklozen willen nu inzage in de giften en uitgaven van de beweging. De nieuwe bezetters op het Malieveld zouden drank en drugs gebruiken, wat tegen de afspraken is die met de gemeente zijn gemaakt.