Een begraafplaats in de Amerikaanse staat New York weet eindelijk wie er achter de diefstal zit van vlaggetjes die op de graven waren geplaatst. Het blijkt niet om grafrovers of vandalen te gaan, maar om groundhogs, bosmarmotten.
Op de begraafplaats, waar slachtoffers uit de Amerikaanse Burgeroorlog liggen, werden in de week voor Onafhankelijkheidsdag zoals gebruikelijk Amerikaanse vlaggetjes op de graven geplaatst. Die verdwenen 's nachts massaal.
Volgens de beheerder begraafplaats werden er ruim zeventig vlaggen gestolen. Vlaggen die werden vervangen, bleken een nacht later soms alweer verdwenen.
Op de begraafplaats werden camera's geplaatst om de dief te vangen. Hoewel op de beelden weinig te zien was, is de politie er nu van overtuigd dat ondergrondse bosmarmotten verantwoordelijk zijn voor grafroof. Zo waren enkele vlaggen de grond in getrokken en werden anderen teruggevonden in holen.
Experts denken dat de bosmarmotten afkomen op een vernis op de vlaggenstokjes. Er wordt nog gekeken hoe dat probleem kan worden opgelost.