Een yogaleraar die les gaf bij Facebook is naar eigen zeggen ontslagen nadat ze iemand wees op het telefoonverbod tijdens haar lessen.
Yogaleraar Alice van Ness heeft een simpele regel: tijdens de lessen gaat de telefoon uit. Met die insteek gaf ze vanaf maart yogalessen op de campus van Facebook in Menlo Park, Californië.
Maar tijdens één van de yogasessies ging het mis. Een medewerker van Facebook keek midden in een les op haar smartphone. De 35-jarige yoga-instructice hield op met praten en gaf de vrouw een indringende en afkeurende blik. "Ik zei niks, maar ik geloof dat mijn gezichtsuitdrukking alles zei", schrijft Van Ness op haar blog.
Twee weken later werd Van Ness ontslagen uit de gymzaal van Facebook. Volgens haar vanwege het incident. Facebook laat in een reactie aan de technologiewebsite Cnet weten dat Van Ness geen medewerker was van het bedrijf. "Het is niet ons beleid om commentaar te geven op de beslissingen van onze externe leveranciers."
Het liep al langer niet lekker tussen Van Ness en het sociale netwerk. Eerder werd haar door het management gevraagd om alles toe te laten. "Te laat komen, vroeger weggaan, e-mails beantwoorden, binnenwandelen om gewichten te pakken, foto's nemen voor de nieuwsbrief. Wat zich ook voordeed, ik moest gewoon ja zeggen", aldus Van Ness.
Van Ness had eerder al een medewerker van technologiebedrijf Cisco, waar ze ook les geeft, op de vingers getikt wegens het nemen van een foto tijdens de les.
De snelle wereld van de technologie en de rust van yoga lijkt geen gelukkige combinatie. De eerste keer dat Van Ness les gaf bij Facebook viel ze zowat van haar stoel. "Eén leerling kon niet drie minuten stilzitten en haar ogen sluiten. Ze was nerveus en keek om zich heen, zichtbaar ongemakkelijk tijdens die paar minuten stilte."
Van Ness wijt de onrust van de vrouw aan de opkomst van de smartphone. "We zijn verslaafd aan het constant verbonden zijn via technologie", stelt de yogaleraar. "Wat is er zo belangrijk online dat we bang zijn om het te missen?"