Een eeuw geleden vond een archeoloog in een Romeins scheepswrak de overblijfselen van een heel oud apparaat. Hij had alleen geen flauw idee waar het apparaat voor bedoeld was. Ruim honderd jaar later zijn wetenschappers eruit, het is een tweeduizend jaar oude computer!
De wetenschappers hebben lang moeten puzzelen voor ze wisten hoe het apparaat er precies uit heeft gezien. Het was namelijk in heel veel kleine stukjes uit elkaar gevallen en door de eeuwen heen ook behoorlijk aangetast. Het eerste stukje werd in 1902 door een archeoloog gevonden en daar zijn steeds meer stukjes bijgekomen. De wetenschappers vinden het een van de belangrijkste technologische ontdekkingen ooit en het apparaat ziet er volgens hen ook behoorlijk modern uit: 'Als je het ziet, dan valt je mond open van verbazing en denk je: Wat slim gedaan! Het is een briljant technisch ontwerp.'
De computer bestond uit allemaal raderen en tandwielen en werd waarschijnlijk met een zwengel met de hand aangedreven. Hij werd natuurlijk niet gebruikt om mee te e-mailen, msn'en of internetten. Want dat was er toen nog helemaal niet. Het Mechanisme van Antikythera, zoals de computer heet, gaf de mensen informatie over planeten en het werd gebruikt om de tijdstippen van zon- en maansverduisteringen vast te stellen en informatie over planeten te verzamelen. Maar waar de computer nog meer voor werd gebruikt, daar zijn de wetenschappers nog lang niet uit.