De stemcomputers die dit jaar werden gebruikt bij de gemeenteraadsverkiezingen in België blijken sommige kandidaten onverwacht een bonus te hebben opgeleverd. De Standaard meldt dat verschillende politici die op een onverkiesbare plek stonden toch verkozen zijn.
In Antwerpen kreeg de onbekende Nick De Wilde van Vlaams Belang 2077 voorkeursstemmen, hoewel hij geen campagne had gevoerd. Daarmee sprong hij van een veertiende plek op de kieslijst naar de derde plek in de uitslag, nog voor nationaal partijprominent Bruno Valkeniers met slechts 1221 voorkeursstemmen.
Volgens de krant zijn de touchscreens van de computers te gevoelig. Om een stem uit te brengen moet de kiezer eerst een partij kiezen en daarna op een tweede scherm een kandidaat. Wie echter te snel achter elkaar drukte, koos meteen ook kandidaat.
Bij de partijen N-VA en Groen in Antwerpen ontving nummer 10 zo uitzonderlijk veel stemmen. De N-VA-kandidaat op die plek wist ruim 4000 voorkeursstemmen binnen te halen.
De voorzitter van de Antwerpse kiescommissie zegt dat er juridisch geen probleem is. "Kiezers moeten wat aandachtiger zijn. Ze krijgen bovendien de kans om een eventuele foute stem te corrigeren."