De SP wil dat thuiswonende ouderen elk jaar gecontroleerd worden door de huisarts of de GGD. De partij noemt de controle een 'welzijnsbezoek' om te bekijken of de 70-plusser extra hulp kan gebruiken. Dat staat in het AD.
Ouderenbond ANBO heeft grote kritiek op het plan dat 150 miljoen euro per jaar kost. 'Vergezocht en stigmatiserend', zo zegt de bond. Andere deskundigen spreken van 'betutteling'.
SP-Kamerlid Renske Leijten presenteert het plan vandaag bij een ouderendebat, zo schrijft het AD. Nederland telt ruim 1,8 miljoen 70-plussers. Naar schatting een derde, zo'n 600.000, bestaat uit ouderen die nog zelfstandig wonen.
Als de arts constateert dat een oudere vereenzaamt of medische problemen heeft, kan er extra hulp worden geregeld.
'Ouderen geven bij telefonische ondervraging vaak niet aan dat ze minder aanloop hebben, of regie over hun omgeving verliezen', vertelt SP-Kamerlid Renske Leijten.
Liane den Haan, directeur van ouderenbond ANBO, ziet niks in het idee. 'Dus artsen moeten deuren langs om te checken of mensen zich wel prettig voelen? Ik zou zo iemand onmiddellijk wegsturen.' Ze vindt ook dat senioren zo worden weggezet als hulpbehoevend en eigenwijs. 'Veel ouderen hebben gewoon een netwerk van buren, partners of familie en vrienden. En anders kan de thuiszorg ook signaleren dat er iets mis is.'
Professor Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde, noemt het plan 'betuttelend en bewezen ineffectief'. 'Het consultatiebureau voor ouderen, waar we een half miljard euro in hebben gestopt, werkte ook niet en hebben we afgevoerd. En hetzelfde gebeurt met dit idee.'
Kamerlid Leijten stelt voor om de huisbezoeken komende 3 jaar te laten financieren door de zorgverzekeraars. Ze meent dat die de kosten kunnen betalen uit de bestaande miljardenreserves, zonder premieverhogingen. De kritiek van de ANBO en Westendorp vindt Leijten jammer. Het plan is volgens haar niet betuttelend. 'Je kunt het bezoek ook weigeren.' Zorgverzekeraars Nederland wil geen mening geven over het SP-plan.