Mensen zijn tamelijk voorspelbaar bij het kiezen van een wachtwoord, en dat is niet zo verstandig. Het minst veilige maar opnieuw meest voorkomende paswoord is 'password'. '123456' en '12345678' maken net als in 2011 de top drie compleet.
Softwarebedrijf Splashdata publiceerde zijn jaarlijkse lijst van de meest gebruikte wachtwoorden op het internet, en die zijn nogal voor de hand liggend.
De top drie bleef hetzelfde als in 2011, stijgers zijn woorden als 'baseball', 'iloveyou' en 'dragon'. Nieuwe wachtwoorden in de top 25 zijn onder meer 'welcome', 'jesus' en 'password1'.
De lijst van Splashdata werd samengesteld op basis van "bestanden met miljoenen gestolen wachtwoorden die hackers online hebben geplaatst", aldus het persbericht. Als vanzelfsprekend adviseert het bedrijf "consumenten of bedrijven die gebruik maken van een van de wachtwoorden in de lijst om deze meteen te wijzigen."
Ook geeft het bedrijf enkele logische tips voor het bedenken van een veilig wachtwoord: Zorg voor een wachtwoord van acht of meer tekens. Gebruik verschillende symbolen: letters, cijfers en leestekens. Hanteer verschillende wachtwoorden voor verschillende websites.