Goedkope busreisjes waarbij ouderen allerlei dure spullen aangesmeerd en opgedrongen krijgen, kwamen al veelvuldig voor, maar in Duitsland steken nieuwe vormen van dergelijke verkooppraktijken de kop op. Dit keer zijn ze vermomd als 'verjaardagsfeestje'.
Senioren worden op hun verjaardag uitgenodigd voor een feest in de buurt en krijgen allerlei cadeaus in het vooruitzicht gesteld als ze komen opdagen. Eenmaal op het 'feest' worden genodigden echter bestookt met opdringerige verkooppraatjes voor elektrische dekens, zalfjes, voedingssuplementen en andere producten tegen hoge prijzen.
'De kans dat deelnemers de cadeaus ook daadwerkelijk krijgen, is vrijwel nihil', waarschuwt de consumentenbond in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Als er al iets klaarligt voor ze, dan gaat het om inferieure producten. 'Nieuw aan de truc is dat de verkopers de kosten voor de busreisjes niet eens meer hoeven te dragen', aldus zegsman Thomas Hagen van de consumentenbond in de krant Kieler Nachrichten. 'Mensen krijgen de verkooppraktijken zowat op de stoep, in zaaltjes die ze zelf kennen', aldus de zegsman. Waar de organisatoren de persoonsgegevens vandaan hebben, is hem een raadsel.