Twee Amerikaanse vrouwen zijn op staande voet ontslagen nadat ze een slechte grap bij een begraafplaats maakten, er een foto van namen en die op Facebook zette. De foto ging als een razende over het web en al snel verscheen er een petitie waarin werd opgeroepen de vrouwen te ontslaan.
Het begon allemaal afgelopen maand, toen Lindsey Stone op een werkbezoek was bij het Arlington National Cemetery: een begraafplaats in Virginia. Op de begraafplaats staat ook een monument ter herinnering aan Amerikaanse oorlogsveteranen. Bij het monument staat een bord waarmee bezoekers wordt opgeroepen stil te zijn en respect te hebben voor de veteranen: 'Silence and Respect'.
'Daar kan ik wel iets grappigs mee', moet Stone gedacht hebben. Vervolgens poseert ze bij het bord met een opgestoken middelvinger en haar mond wagenwijd open, alsof ze luidkeels aan het schreeuwen is. De foto wordt gemaakt door een collega en Stone zet hem op Facebook.
Het duurt niet lang voordat er woedende reacties volgen en de foto viral gaat. Stone probeert de boel nog te sussen door tekst en uitleg bij de foto te geven: "Dit is gewoon wie wij zijn: sukkels die tegen autoriteiten aanschoppen. Net als een eerdere foto van mij waarin ik rook bij een 'niet roken'-bord. Natuurlijk hebben we niemand willen beledigen."
De uitleg komt te laat. Al snel wordt de Facebook-pagina 'Fire Lindsey Stone' in het leven geroepen. "Stone heeft respectloos gehandeld naar onze gevallen helden", zo staat onder meer in de beschrijving van de pagina te lezen. De pagina eist Stone's ontslag bij de non-profit organisatie LIFE waar ze werkt. LIFE staat lichamelijk gehandicapte mensen bij. De pagina heeft inmiddels al duizenden 'likes'. Er is overigens ook een pagina met de naam 'Don't fire Lindsey Stone', maar daar zijn maar zo'n 200 mensen het mee eens.
De woedende mensen hebben inmiddels hun gelijk gekregen. Stone en haar collega zijn per direct ontslagen. Een onderzoek volgt nog, maar op haar site heeft de organisatie alvast volledig afstand genomen van Stone en de foto: "Deze foto representeert op geen enkele manier de waarden van LIFE. We hebben het grootste respect voor onze veteranen. Deze mannen en vrouwen hebben hun leven gegeven om de rechten en de levens van Amerikanen te beschermen en zij verdienen hiervoor respect en dankbaarheid. We zijn ons ervan bewust dat deze foto respectloos is naar onze veteranen en we zijn diep bedroefd dat de foto is genomen en via een publiek medium is gedeeld", zo schrijft LIFE in een verklaring.