Een op de vijf declaraties kan niet door de beugel in Amerika, zo blijkt uit onderzoek van Certify, een bedrijf dat declaratiesoftware maakt. Samen met Businessweek zet het bedrijf de tien meest bizarre declaraties van 2012 op een rijtje. Het overtreden van declaratieregels varieert van het te laat inleveren van een declaratie tot het opvoeren van de aankoop van een dier als onkosten. Dieren staan maar liefst twee keer op deze lijst. Toch zijn niet alle bizarre declaraties ook ongeldig. Enkele onkosten in de lijst zijn gewoon vergoed, omdat er banen zijn waar hertenurine onder de bedrijfskosten valt. Op basis van duizend vragenlijsten is onderstaande lijst samengesteld, vanwege de privacy mochten bedrijfsnamen niet worden vermeld. In 2012 werd gedeclareerd: Een geit. Opgevoerd als onkosten bij een energiebedrijf in Mexico. Waarschijnlijk bedoeld als voedsel. Hertenurine. Gebruikt voor een jachttripje met een klant van iemand die werkzaam is in de landbouwsector. Massageolie. Gedeclareerd in een winkel ergens. Baby giraffe. Bedoeld voor een bedrijfsfeestje van een horecabedrijf. Levende octopussen. Een bezoeker van een Japans farmaceutisch bedrijf wilde sushi eten. Het bedrijf besloot het vers in te kopen. Dunk tank. Een spel waarbij iemand in het water kan vallen als je met een bal in de roos gooit. Gekocht voor een bedrijfsfeestje van een handel in auto-onderdelen waar de baas boven het water plaats moest nemen.
Flamingo tuinversiering. Een plastic flamingo als decoratie in je tuin of voor op kantoor? Een werknemer van een bedrijf dat medische apparatuur maakt, zette het op zijn declaratie.
Tatoeage verwijderen met laser. Gedeclareerd door een ITíer die toch wat representatiever voor de dag wilde komen bij de klanten en daarom zijn tatoeages liet verwijderen. De rekening declareerde hij. Cognac. Niet heel vreemd op een feestje, tenzij het om 1.300 dollar gaat voor een fles Henry IV, de duurste cognac ter wereld. Het werd in de financiŽle sector gedeclareerd. Reiskosten voor je sollicitatie. Dat is nog eens lef hebben, de reiskosten declareren die je hebt gemaakt om bij een ander bedrijf te solliciteren. Iemand van een telecombedrijf durfde het bij zijn werkgever op te voeren als onkosten.