De proost van de Sint Nicolaaskathedraal van het Zwitserse Fribourg wijst teruggave van de relieken van de heilige aan Turkije categorisch af.
De relieken behoren toe aan het kapittel en de bevolking van Fribourg, aldus proost Claude Ducarroz in het dagblad La Liberté. Relieken zijn om religieus vereerd te worden en niet voor tentoonstellingen.
De Turkse regering heeft rond de jaarwisseling opnieuw om teruggave van de overblijfselen van Sint Nicolaas van Myra gevraagd, het huidige Demre. Archeoloog Nevzat Celik, die de huidige opgravingen in Demre leidt, heeft bij het Vaticaan in opdracht van de Turkse regering een gelijkluidend verzoek ingediend.

De stoffelijke resten van de heilige uit de vierde eeuw bevinden zich sinds de Middeleeuwen deels in de Italiaanse havenstad Bari, deels in Saint-Nicolas-de-Port in Lotharingen en in de eerder genoemde kathedraal van Fribourg. Eerdere verzoeken van Turkije waren niet aan het Vaticaan gericht, maar aan de Italiaanse staat.

De Zwitserse proost toonde zich verbaasd over de aanvraag door een staat die door Islamisten wordt gedomineerd en waarin hij “geen vertrouwen” zegt te hebben. Een “mooi Nicolaasmuseum” in Turkije is heel goed mogelijk zonder relikwieën, meent hij.

Ducarroz geeft toe dat het gebeente van de heilige in de Middeleeuwen doro zeelui uit Bari is meegenomen. Maar dat is gebeurd om het te beschermen tegen de oprukkende Ottomanen.

Het Turkse ministerie voor cultuur en toerisme probeert sinds enige tijd met meer aandrang cultureel erfgoed in buitenlandse musea weer terug naar Turkije te halen. In Antalya wordt binnenkort een museum geopend waar ook vondsten uit Myra te bewonderen zullen zijn.