Vrouwen laten kortere mannen links liggen in hun zoektocht naar een partner. Maar ook extreem lange mannen zijn weinig populair. Dat blijkt uit Brits-Nederlands onderzoek van bioloog Simon Verhulst en promovendus Gert Stulp van de Rijksuniversiteit Groningen.
Statistisch gezien zou bij 2 op de 100 heteroparen de vrouw langer moeten zijn dan de man. In de praktijk is dat echter maar bij 1 op de 100 stellen het geval.
Het door vrouwen gewenste lengteverschil kent wel grenzen, want ook relaties waarin de man extreem veel langer is dan de vrouw komen minder voor dan de statistieken hadden voorspeld. Het is echter lastig om te bepalen hoe vaak 'extreem lengteverschil' precies voorkomt - of zou moeten voorkomen - omdat er daar geen definitie voor bestaat. "Maar duidelijk is wel dat een man echt minder aantrekkelijk wordt gevonden wanneer hij véél langer is dan een vrouw", zegt Verhulst. Volgens de wetenschapper heeft dat te maken met vroeger. "Waarom zouden vrouwen een extreem lange man vermijden? Dat is het gevolg van evolutie: hoe langer de man is, hoe groter de kans dat zijn vrouw aan het einde van haar zwangerschap een keizersnede krijgt. En helemaal in primitieve situaties liep dat natuurlijk niet goed af. Een lengteverschil van pakweg 20 centimeter heeft nog weinig invloed, maar grotere contrasten wel."
Verhulst ontdekte tijdens speeddate-experimenten dat vooral vrouwen eisen stellen aan de lengte van hun partner. "En wanneer je vrouwen ernaar vraagt, zijn ze bewust van hun voorkeur. Voor een man maakt de lengte van zijn vriendin of vrouw een stuk minder uit."