Het imago van katten is er de afgelopen week niet op vooruitgegaan. Nadat eerder in Nieuw-Zeeland al was gepleit voor beperking van de kattenpopulatie, doen Amerikaanse wetenschappers dat nu nog eens dunnetjes over. Katten zijn volgens een Amerikaanse studie namelijk nog veel grotere moordenaars dan tot nu toe werd aangenomen. De meerderheid van de sterfgevallen van vogels en zoogdieren in de Verenigde Staten is zelfs toe te schrijven aan katten. Dat blijkt uit een analyse in opdracht van de Amerikaanse overheid. Naar schatting leven er in de Verenigde Staten ongeveer 120 miljoen katten. De dieren zouden samen jaarlijks tussen de 1,4 miljard en 3,7 miljard vogels en tussen de 6,9 miljard en 20,7 miljard zoogdieren doden.
Een kat vangt dus gemiddeld tussen de 70 en de 200 prooien per jaar. De schattingen lopen behoorlijk uiteen, omdat het onderwerp moeilijk te onderzoeken is. De kat moet een kleine camera omgebonden krijgen, willen onderzoekers ontdekken wat hij allemaal uitspookt.
Volgens het recentelijk verschenen onderzoek zijn vooral ratten en muizen in stedelijk gebied de klos. De Amerikaanse Vogelbescherming stelt in een reactie dat katten weliswaar 'schattig zijn', maar binnen moeten blijven omdat ze zoveel schade toebrengen. De organisatie krijgt enige bijval van de wetenschappers, die stellen dat 'beleid nodig is om de impact van katten te verminderen'.