Hij bezocht als eerste mens alle 201 landen van de wereld, maar nu is de Brit Graham Hughes (33) uit het Guinness Book of Records geschrapt. Dat komt door een ongelukkige verspreking van de wereldreiziger.
Op Nieuwjaarsdag 2009 begon hij aan zijn wereldreis, die hem langs alle landen van de wereld, beter gezegd leden van de Verenigde Naties, moest gaan brengen. Enkele maanden geleden, november 2012, was het zover: met zijn bezoek aan Zuid-Sudan was zijn bijzondere missie voltooid.
Omdat er nooit iemand is geweest die hem voorging met zo'n reis, ging de naam van Hughes in het Guinness Book of Records. Sindsdien heeft Hughes zo ongeveer een dagtaak aan het geven van interviews.
Ergens tijdens die interviews ging het mis voor Hughes. Hij vertelde dat hij illegaal in Rusland was gekomen. Hij gaf toe: "Ze zeiden dat ik via een rivier Rusland ben ingeslopen. Dat klopt. Ik wist dat het een beetje riskant was."
Dat was voor de organisatie achter het Guinness Book of Records reden genoeg een streep door zijn naam te halen. "Omdat we geen illegale activiteiten ondersteunen", viel in een brief aan Hughes te lezen. Daarop nam Hughes meteen actie. Hij pakte de bus naar Polen en reed daarna naar Rusland, ditmaal op legale wijze. Daarmee is een spannende tijd aangebroken voor de reislustige Brit. Grote vraag: krijgt hij opnieuw een plekje in het grote recordboek?