Op het Indiase festival Kumbh Mela wordt met alle tradities gebroken: vrouwen van de kaste die menselijke uitwerpselen opruimen, voeren samen met hooggeplaatste priesters allerlei rituelen uit. Dat is zeer ongebruikelijk in India, waar zelfs de schaduw van onaanraakbaren soms nog steeds gemeden wordt door mensen uit een hogere kaste.
Het initiatief komt van Bindeshwar Pathak, een man die zich sinds jaar en dag inzet voor de kaste van de poep-opruimers. Hij zegt tegen de Indiase zender NDTV dat de vrouwen en de priesters elkaars hand zullen vasthouden tijdens het uitvoeren van de rituelen, iets dat volgens de oude tradities eigenlijk ondenkbaar is. Bovendien zullen ze later deze week samen eten. Ook dat is een breuk met de oude gebruiken: mensen uit verschillende kastes mogen eigenlijk niet eens van hetzelfde servies gebruik maken, laat staan dat ze een maaltijd kunnen delen. De organisatie van Pathak, Sulabh International, heeft een grote rol gespeeld bij het 'bevrijden' van de Bhangi's, een kaste die al bijna 5000 jaar de stront van anderen opruimt. Nog steeds heeft een groot deel van de Indiërs geen modern toilet dat is aangesloten op het riool en moeten de emmers met uitwerpselen worden verzameld en weggebracht. Dat is niet alleen mensonterend, maar ook slecht voor de gezondheid voor alle betrokkenen.
Volgens Pathak heeft Sulabh International voor meer dan 1,3 miljoen toiletten in het land gezorgd die wel kunnen worden doorgespoeld. Daardoor hoeven de Bhangi's hun smerige werk niet meer te doen. Daarnaast heeft de organisatie allerlei programma's opgezet die deze kastelozen moeten helpen om weer te worden opgenomen in de samenleving. Het festival waar de Bhangi's en de priesters (de hoogste kaste binnen het hindoeïsme) met elkaar rituelen zullen uitvoeren, is de Kumbh Mela in de noordelijke stad Allahabad. Hier komen op dit moment tientallen miljoenen pelgrims samen. Zij nemen een bad op de plek waar drie heilige rivieren samenkomen, en wassen daarmee hun zonden weg.