Rembrandt IP klaagt samen met Nederlands softwarebedrijf en familie van de overleden ontwikkelaar Jos van der Meer het Amerikaanse Facebook aan. Jos van der Meer legde in 1998 en 2001 patenten vast waar de sociale netwerksite van Mark Zuckerberg inbreuk op zou maken.
Facebook zou in een van zijn patenten zelfs naar het patent van Jos van der Meer verwijzen. Dit zou er dus in ieder geval op wijzen dat Facebook van het bestaan van het patent wist. De reden waarom er nu pas actie wordt ondernomen tegen Facebook is omdat Jos van der Meer in 2004 overleed voordat hij door had hoe groot de omvang van zijn uitvinding was. Mark Zuckerberg begon juist in 2004 met Facebook. De familie heeft na het overlijden de zaak laten liggen maar Wil van der Meer, broer van Jos, werd bestookt met e-mails van Amerikaanse patentenbedrijven en besloot met het Amerikaanse Rembrandt IP in zee te gaan toen Facebook vorig jaar de stap naar de beurs maakte. Ook het Amerikaanse softwarebedrijf Add-this is aangeklaagd wegens patenschending.
De aanklacht wordt binnen enkele weken behandeld. Doel van de aanklachten is volgens de familie om erkenning te krijgen voor het werk en inspanningen van Jos van der Meer. Het geld is secundair maar de enige manier in de VS om erkenning af te dwingen zo stelt de dochter van Wil van der Meer. De patenten zijn rechtsgeldig in de VS. Om welk bedrag het gaat, is niet bekend.