SamuiAxe: Als het materiaal in contact komt met de slijmvliezen brandt het verschrikkelijk. Chemische verbranding heet dat.
Wat er precies gebeurt met een lijk als je het in de CO donderd, weet ik niet precies.
Feit is dat als CaO in contact komt met water, en uiteindelijk calciumcarbonaat gevormd wordt. En dat is een stabiele stof.
Een tussenvorm kan calciumhydroxide zijn, en dat is sterk alkalisch, bijtend. De reactie is exotherm, het wordt dus ook nog een keer zeikheet.
Van dat calciumcarbonaat hadden wij last met dekwassen. Het vormde een grijs laagje op het dek dat zelfs met de hogedrukspuit niet weg te krijgen was.
Je hebt steeds te maken met vaste stoffen. Oplossen van lijken zal niet plaatsvinden. Hooguit wordt alle water uit de lijken getrokken en houdt je alleen vaste delen over.
Het gebruik van ongebluste kalk bij massagraven (niet alleen in de tweede wereldoorlog, maar nog steeds) is ter ontsmetting.
Ik vind op internet ook een aantal publicaties waarin sprake is van oplossen. Wat betrouwbaarder sites (IMHO) spreken van dat het gebruik van CaO de afbraak van stoffelijk resten versneld. En dat zou best kunnen.
Ik vind
hier ook iets over het oplossen van lijken in CaO. Echter spreken ze van "het plaatsen van een lijk in een bad van ongebluste kalk". Nou smelt CaO bij 2750 graden. Ik denk dus dat de dames en heren uitvaartondernemers in de war zijn met calciumhydroxide, waarin het beschreven proces wqél kan plaatsvinden.
Ik denk dat de discussie zich toespitst op de vraag; wat is oplossen. In mijn optiek kan oplossen alleen in een vloeistof.
Laatste edit 20-02-2013 12:27