De Amerikaanse telco AT&T heeft een app ontwikkeld waarmee ouders op afstand kunnen voorkomen dat hun tiener achter het stuur een sms ontvangt of verstuurt. De ouders kunnen via een computer of tablet precies nagaan waar hun kind zich bevindt. Dat is niets nieuws, maar het gaat verder. De app geeft informatie of de tiener te hard rijdt, of de telefoon aan staat, of er verkeersovertredingen worden begaan enzovoorts. Het lijkt erg op de fleetmanagementsystemen die grote bedrijven hanteren voor bijvoorbeeld vrachtwagens.
Op afstand kunnen de ouders bovendien voorkomen dat hun kind achter het stuur gaat zitten bellen of sms-sen. 'Technologie om levens te sparen', noemt AT&T het. Jaarlijks overlijden in de VS veel jongeren achter het stuur omdat ze hun aandacht niet bij het rijden hebben, maar bij hun telefoon. Door die op afstand te blokkeren voor sms- en belverkeer kunnen ongelukken worden voorkomen, beargumenteert AT&T.
De app die ouders op het toestel van hun kind kunnen installeren, stelt de ouders ook in staat om mobiel internet te blokkeren. Wie zo'n geblokkeerd toestel een sms stuurt, krijgt automatisch een sms terug waarin staat dat het toestel even offline is omdat de eigenaar aan het rijden is. Kritiek is er ook. ''De natte droom van dominante ouders'', fulmineert blog Gizmodo over de uitvinding van AT&T. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Nederlandse telco's zo'n vergaande controle-app zullen aanbieden, maar wellicht dat andere software-ontwikkelaars er wel aan beginnen en soortgelijke apps in de App Store of Google Play beschikbaar gaan stellen.